Recherche

FR | EN | ES | DE | IT | NL

Groupe Batteur

Vereniging Tamani

Guillemets ouvrantDuurzame ontwikkeling om de arganbomen te beschermen. Guillemets fermant

De vereniging Tamani werd in april 2007 door de Groep Batteur opgericht. Het doel is ter plaatse concrete en solidaire acties te organiseren om de bevolking in de streek waar de arganbomen groeien te helpen. De vereniging werd in samenwerking met de stichting Mohammed VI (voor onderzoek en behoud van de arganboom) en RARBA (Netwerk van verenigingen van het biosfeerreservaat van de arganbomen) opgericht.

De arganboom groeit alleen in een kleine regio in Marokko: in de streek van de Hoge Atlas, langs de Atlantische Oceaan in het zuiden van Marokko. Het arganbomenbos telt ongeveer 20 miljoen bomen op een oppervlakte van meer dan 800 000 ha en is het enige in de wereld. De arganboom is van groot belang voor het sociaal- economische evenwicht van Zuid-Marokko. Hij zorgt voor de stabiliteit van de landelijke bevolking in deze kurkdroge streek.

Hij is het laatste bolwerk tegen de verwoestijning van deze streek. De arganboom zorgt voor het behoud van vocht en de vruchtbaarheid van de bodem, uiterst belangrijk voor de landbouw. De oogst en de verwerking van de argannoten is vaak de enige bron van inkomsten voor de vrouwen en hun familie.

De eerste actie van de vereniging Tamani is de oprichting en de ontwikkeling van een nieuwe coöperatieve onderneming in het kleine dorp Takoucht (provincie van Essaouira) waar 53 vrouwen zich verenigd hebben om arganolie te vervaardigen.

Contact:

ASSOCATION TAMANI
tamani@groupebatteur.fr

© Groupe Batteur 2014 - Contact
Logo gilbert OTB